Om mig

Benjamin Hagberg

Röstskådespelare

  • Röstkaraktär: Varm, energifull, förtroendeingivande.

Peo Drangert, Voicemachine:
Benjamin låter inte bara trevlig! Han läser även utmärkt och är lätt att samarbeta med!

Rösten har stor betydelse för när du vill nå ut med ditt budskap. Som inläsare arbetar jag med att förmedla och gestalta det budskapet. 

Vem är jag? En pålitlig inläsare med mer än ett decenniums professionell erfarenhet av inläsningsjobb för reklamer, företagsfilmer, e-learning, ljudböcker talsynteser, IVR och dubbingar. Det har blivit runt en tusen jobb hittills och jag jobbar regelbundet med röstjobb från min hemmastudio. Jag jobbar med många olika röstbolag, både i Sverige och utomlands och har goda meriter och referenser från många i branschen.  

Jag är utbildad skådespelare i grund och botten på Kulturamas yrkesförberedande teaterlinje, klassisk inriktning, mellan 2006-2008. Sedan har jag studerat retorik, röst, kommunikation, drama och pedagogik på Stockholms Universitet och Södertörns Högskola. Mellan 2009-2011 gick många olika kurser i de ämnena på Stockholms Universitet och mellan 2012-2014 gick jag retorik-konsultprogrammet på Södertörns Högskola. 

Mina röstkvalitéer? Varm och trevlig med mycket god diktion och en viss auktoritet. Har också lätt för att ha mycket energi i rösten och att kunna ha både en lägre auktoritär ton och en ungdomligare lättare ton. Har genom åren många gånger blivit anlitad för uppdrag där uttal och diktion varit av största betydelse, i form av träningsmoduler i svenska språket för personer med läs – och skrivsvårigheter samt träning i svenska på SFI. 

Jag är van att ta regi och uppskattar sorterad feedback från kunder och producenter. Nöjda kunder som återkommer är min strävan och jag läser alltid tills kunder blir nöjda och levererar det som de vill ha, såväl i gestaltning och känsla som i ton och trovärdighet.

Sedan 2014 driver jag egen firma och fakturerar för jobb. Se min prislista här. Om du vill ha ett smakprov för ett potentiellt inläsningsjobb som du tror skulle kunna passa mig, spelar jag gärna in en gratis demo. 

Leverans: Vanligtvis 24-48 timmar. Jag kan leverera snabbt, ofta samma dag om det är kortare manus och jag är flexibel när det gäller omtagningar och kompletteringar. Vid längre inläsningar, såsom långa e-learning moduler, brukar jag komma överens med kunden eller producenten om leveransdatum för inläsningen.  

Manusändringar som är på 1-2 meningar av originalmanus levererar jag utan extra kostnad. Över det tillkommer en extra kostnad på 400sek per omgång ändringar. 

Jag har svenska som modersmål, men gör även inläsningar på engelska med svensk accent. Kolla in mina engelska röstjobb bland mina arbetsprover

Bakgrund/Historik

Mina eftergymnasiala studier har varit bland annat teater, retorik, drama, röst och sång/performance på Kulturama, Stockholms Universitet och Växjö Universitet. Jag har tagit privatlektioner hos privata röst- och talpedagoger, bland annat för Lisbeth Gemzell på Röst och Rytm, samt hos sång och talpedagoger på SMI (Stockholms Musikpedagogiska Institut). Jag utexaminerades från Kulturama 2008 och arbetade en del med teater och film. 2012 fick jag mitt första röstjobb och började så småningom jobba med det på deltid. 2012 kom jag in på retorikkonsultprogrammet på Södertörn, en treårig utbildning som tränar en i retorik och kommunikation och där man i framtiden till exempel kan arbeta med rådgivning i kommunikations- och språkfrågor, som utbildare i skriftlig och muntlig framställning eller som talskrivare, redaktör, utredare eller informatör. Sedan 2014 driver jag egen verksamhet som inläsare och sen 2018 är det mitt heltidsjobb.